sâmbătă, 29 octombrie 2011

HALLOWEEN

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-leaprin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.


Renegat de multi pe motiv ca este sarbatoare de import, Halloween-ul s-a instalat de cativa ani buni, cu acte in regula, pe pamant romanesc. Desi in noaptea de 31 octombrie, copiii nu se costumeaza in monstri, mumii si alti zombi, colindand pe la usi dupa bomboane, tinerii au adoptat benevol Halloween-ul nu atat dintr-un mimetism inocent, cat dintr-un pretext pentru o noapte de distractie cu alta coloratura. 
Adaptat la cererea pietei, patronii de localuri imprumuta pentru o seara stilul tipic american redecorandu-si barurile cu tot felul de dovleci ciopliti cu diferite grimase, panze de paianjen, scheleti si foarte mult "sange". Amatori de distractie garantata, tinerii iau cu asalt astfel de spatii, petrecand pana dimineata, costumati in varcolaci, vampiri sau alte creaturi infricosatoare.  
Sarbatoarea cu specific american reprezinta totodata un bun prilej de a-ti pune mintea la contributie spre a confectiona cel mai infricosator sau cel mai trasnit costum. Anual, tinerii scot la rampa cu aceasta ocazie cele mai inventive costume: unii isi fac aparitia calare pe maturi, altii poarta tricouri manjite cu pasta rosie, avand cutite in relief, vesminte de vrajitoare sau de zombii. Cu totii insa isi aplica un machiaj strident in care predomina negrul ce marcheaza diabolicul si rosul pe post de sange. Unghiile lungi, vopsite in negru, dintii falsi ce aduc cu ai vampirilor, parul dezlanat si vesmintele taiate si zdrentuite fac cu toatele parte din recuzita studenteasca proprie Halloween-ului.
La finalul sarbatorii, bilantul este pozitiv: tinerii s-au distrat pe cinste, patronii speculanti au inregistrat castiguri fabuloase, PIB-ul a crescut imbucurator. In consecinta, "Trick or Treat"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu